• Informations/Contact [EN]

Advent 2019. u Muzeju grada Splita – Predavanje Gorana Borčića: „Splitske oštarije, kavane i gostionice“

Kavane

Dragi prijatelji Muzeja grada Splita,

zadovoljstvo nam je pozvati Vas u Gotičku dvoranu Muzeja grada Splita dana 11.12.2019. (srijeda) s početkom u 12,30 sati na predavanje Gorana Borčića: „Splitske oštarije, kavane i gostionice“.

 

Na prezentaciji s preko 180 fotografija biti će predstavljene splitske kavane, oštarije i gostionice, od onih prvih poznatih iz osamdesetih godina 18. stoljeća na Peristilu, Pjaci i Rivi do kavane Luxor na Peristilu otvorene 1941. godine.

Tijekom 19. te početkom 20. stoljeća bili su to svojevrsni kulturni i spotrski centri grada, u njima su održavane prve panorame (preteče kinematografa), koncerti, proslave i balovi splitskih sportskih društava, održavane šahovske simultanke…

Početkom prošloga stoljeća u Splitu je bilo veliko zanimanje za koncerte na cvijećem i lampionima okićenim terasama kavana i gostionica. U njima gostuju velike tadašnje zvijezde. Svakodnevno je do poslije pola noći izvođena gospojinska kapela te operete, lakrdije, skečevi, burleske, pikanterije, šale, šansone, pjesme i coupleti a gosti su bili najpoznatiji ekvilibristi, snagatori, održavane krnjevalske zabave a splitski bohemi priređivali bi u njima svoje zabavne večeri.

Ponuda jela i to onih pravih domaćih sastojala se od: patke s lećom, brudet s palentom, janjca sa bižima i na ražnju, svakovrsne ribe, rižot od kućica, prstaca, mušula i napunjenih liganja, te slatkiša: rafiola, krafna, palačinka i mnogo drugoga. (predavač: Goran Borčić)

 

Evo još nekoliko zanimljivih fotografija kavana u Splitu:

Caffe Grioni Caffe dei Signori Kavana Troccoli Kavana Bellevue Kavana Berotti Kavana Troccoli 3Kavana Troccoli 4 Kavana Na novoj obali---- Restoran K bijelom orlu---- Restoran na Prvom vrhu Marjana---- Kavane

 

Program Adventa 2019. možete pogledati na linku u nastavku:

– PROGRAM ADVENT 2019 U MUZEJU GRADA SPLITA –

 

Veselimo se Vašem dolasku!