• Informations/Contact [EN]

CRTICA O CRKVI GOSPE OD DOBRIĆA

Bez naslova

Crkva Gospe od Dobrića nalazi se na današnjem Voćnom trgu. Ime je dobila prema toponimu Dobrić, studencu dobre i pitke vode koji se nalazio u blizini crkve. Na mjestu sadašnje crkve postojala je ranija kršćanska bogomolja u koju je nakon pada Klisa 1537. godine prenesena ikona „kliške“ Gospe. Od ranije crkve nisu sačuvani nikakvi ostatci.

Današnju crkvu dao je podići kanonik Ivan Manger prema nacrtima arhitekta Emila Vecchiettija 1867. u neoromaničkome stilu.

Na glavnome mramornom oltaru, kupljenom u Milanu i postavljenom 1877. godine, nalazi se spomenuta Gospina slika, koja spada u antiturske ikone, zaštitnice ljudi koji su bježali pred progonima.

Crkva je temeljito uređena 1987. godine, prilikom obilježavanja 450. godišnjice prijenosa Gospine slike s Klisa. Tada je splitski umjetnik Josip Botteri Dini izradio vitraje na prozorima, koji prikazuju poznate hrvatske i biblijske ličnosti.

Uz crkvu je djelovala bratovština Gospe od Dobrića čija se matrikula, napisana na pergameni, danas čuva u Nadbiskupskome arhivu u Splitu.

Prema višegodišnjoj tradiciji u crkvu, na blagdan Svijećnice, hodočaste povijesne postrojbe „Kliških uskoka“ u spomen na prijenos ikone Bogorodice iz Klisa u Split.

 

Ostale zanimljivosti o crkvama unutar splitskih baroknih bedema možete saznati na izložbi Crkve u staroj jezgri grada Splita autorica Marije Plazibat i Vedrane Supan. Izložba je postavljena u Galeriji Muzeja grada Splita u Dioklecijanovoj ulici te se može pogledati do kraja lipnja 2019. godine.

 

Radujemo se Vašem dolasku na izložbu!