• Informations/Contact [EN]

CRTICA O CRKVI SV. JULIJANE

novo1462019

Na mjestu nekadašnje crkve sv. Julijane u Marulićevoj ulici danas se nalazi privatna kuća.

Povijest crkve nije poznata, no njezino se postojanje može potvrditi donatorskim natpisom uklesanim na mramorni nadvratnik gdje je latinskim zapisano da je crkva građena u čast sv. Julijane, sv. Luke i sv. Vitala. Prema natpisu, crkvu su dala podignuti tri donatora: đakon Dobre te njegova subraća Fusko i Domac. Đakon Dobre prepoznat je kao poznata ličnost grada Splita iz XI. stoljeća, učeni benediktinac koji je sastavljao isprave, stoga se i gradnja crkve se može datirati u XI. stoljeće.

U XVII. stoljeću crkva se spominje kao dvoetažna građevina s kapelom Svih svetih u prizemlju te oltarom sv. Julijane na gornjem katu.

Prema istraživačima crkva je bila jednobrodna građevina s polukružnom apsidom, koja se jedina sačuvala u punoj visini do danas

 

 

Ostale zanimljivosti o crkvama unutar splitskih baroknih bedema možete saznati na izložbi Crkve u staroj jezgri grada Splita autorica Marije Plazibat i Vedrane Supan. Izložba je postavljena u Galeriji Muzeja grada Splita u Dioklecijanovoj ulici te se može pogledati do kraja lipnja 2019. godine.