• Informations/Contact [EN]

GAJO FILOMEN BULAT – VOĐA SPLITSKIH NARODNJAKA

Bulat-----------

Dragi prijatelji Muzeja grada Splita,

Danas ćemo pobliže upoznati drugog načelnika pohrvaćene splitske Općine – Gaju Filomena Bulata koji je obrađen u sklopu aktualne izložbe Muzeja grada Splita „Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene“.

Rođen je 4. siječnja 1836. u Supetru na Braču u obitelji državnog činovnika Frane Bulata i majke Vinke rođene Farolfi. Pravo je Bulat studirao u Grazu i Padovi gdje je i doktorirao 1858., a iduće godine zaposlio se kao tajnik u zadarskoj Trgovačko-obrtničkoj komori. Dolaskom u Split Bulat se pridružio istaknutom narodnjačkom krugu, a nakon odlaska Koste Vojnovića u Zagreb 1874. preuzeo je vodstvo Narodne stranke. Godine 1876. izabran je za zastupnika u Dalmatinskom saboru, a 1879. u Carevinsko vijeće gdje je bio izuzetno aktivan. U oba je zastupnička doma bio višekratno biran. Nakon izbora za splitsko Općinsko vijeće i povijesne pobjede narodnjaka 1882., Bulat je u prvoj ponarođenoj upravi Duje Rendić-Miočevića obnašao dužnost prisjednika. Na sjednici općinskog vijeća, održanoj 10. srpnja 1885., izabran je za splitskog načelnika i na toj je dužnosti ostao do prosinca 1893. Bulatova općinska uprava zaslužna je za brojne komunalne i građevinske zahvate. Za vrijeme Bulatova načelnikovanja Splitom izgrađeno je općinsko kazalište na Dobrome te je obnovljena zgrada Općinskoga doma. U posljednjim godinama života zauzimao se Bulat za uvođenje hrvatskog jezika kao službenog u organe javne uprave. Umro je u Beču 9. lipnja 1900.

Ostale zanimljivosti iz životopisa Gaje Filomena Bulata ali i ostalih splitskih načelnika doznajte na izložbi „Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene“, koja će biti otvorena do sredine siječnja 2020. godine!

Uz posjet izložbi za grupe veće od 15 osoba uz najavu na e-mail marijan.cipcic@mgst.net biti će organizirano stručno vodstvo od strane autora izložbe Marijana Čipčića.

Radujemo se Vašem dolasku!