• Informations/Contact [EN]

Izložba Larise Shellar u Muzeju grada Splita

latvija - izložba

U izložbenom prostoru Muzeja grada Splita (Dioklecijanova bb) otvorena je izložba Larise Shellar, latvijske umjetnice koja se bavi slikarstvom, grafikom i dizajnom interijera. Ova vrsna umjetnica splitskoj publici se predstavlja ciklusom višebojnih litografija s temom baleta. Izložbu možete razgledati do 5. rujna 2018.

Ideja o ovoj izložbi je nastala prije četiri godine kad je Latvijski nacionalni balet iz Rige izveo Prokofjev Romeo i Julija u koreografiji Valentine Turcu (Maribor, Slovenija), kćerke slavne splitske plesačice i pedagoginje Maje Srbljenović Turcu.

Larisa je bila u mogućnosti pratiti pripreme baleta i crtežom dukumentirati raspoloženje u backstageu. Sliku tjelesnog napora, ponavljanje pokreta, napete mišiće i umorne noge prenijela je u atelieru na papir višebojnom litografijom, teškom i zahtjevnom grafičkom tehnikom.

Prve četiri litografije Larise Shellar izložene su u svibnju ove godine u atriju Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu prigodom premijerne izvedbe baleta Gusar (Le corsaire) u koreografiji direktora Latvijskog nacionalnog baleta Aivarsa Leimanisa.