• Informations/Contact [EN]

IZLOŽBA MARJAN – ŠTO JEST I TU JE: Čuvenje Marjana – u uhu i „na uho“

JAKOV GOTOVAC (1895. - 1982.) Marjane, Marjane, zapis i harmonizacija za muški zbor---

Dio izložbe posvećen glazbi prezentira poznate «instrumentalne i vokalne pohvale gori ponad Veloga Varoša» (Siniša Vuković), primjerice, narodni napjev Merjane, Merjane, moj debeli lade, koji je zapisao skladatelj Josip Hatze te napjev Marjane, Marjane koji je melografirao Jakov Gotovac. Uz narodne, tu su i originalne skladbe Ljube Stipišića Delmate koji je za soliste i muški zbor na stihove Luke Botića 1982. godine skladao kompoziciju Oj Marjane, samotna planino, kao i skladbu Zaplakalo dite na Žudinski kanap 1970. godine. Skladbu Santa Maria della salute za soliste i muški zbor, a na stihove Tonka Maroevića posvećene Tonču Petrasovu Maroviću, skladao je Siniša Vuković.

Instrumentalna djela posvećena Marjanu uključuju poznatu koračnicu za limenu glazbu Marjane, Marjane skladatelja Antuna Kopitovića, kao i oratorij Staro groblje na Sustipanu za veliki orkestar, mješoviti zbor i soliste don Šime Marovića iz 1993. godine, koji je kao i poema Tonča Petrasova Marovića Sonata za staro groblje na Sustipanu inspiriran devastacijom Sustipanskog groblja.

 

__

Na izložbi “Marjan – što jest i tu je” možete vidjeti i ostale zanimljivosti koje obuhvaćaju izbor slikarskih, književnih i glazbenih djela s temom Marjana koja su nastajala od 18. stoljeća do danas.

Izložbu možete posjetiti od 18. lipnja do 15. rujna 2019. godine u Galeriji Emanuel Vidović.

Radujemo se Vašem dolasku!