• Informations/Contact [EN]

JUGOPLASTIKA NA STAROM HAJDUKOVOM PLACU … više o svemu na izložbi JUGOPLASTIKA NA KROVU EUROPE…

89 (Custom)

Košarka se u Splitu kao novi sport pojavljuje prije II. svjetskog rata. Dva splitska studenta, Uroš Tominić i Natko Lahman, donijeli su 1938. godine iz Praga prvu košarkašku loptu i nabavili pravila igre iz Italije, gdje je u to vrijeme bilo sjedište Međunarodne košarkaške federacije – FIBA-e. Ponovio se tako slučaj starijeg i popularnijeg nogometa kada je prva lopta stigla iz Praga, a prva utakmica odigrana na vježbalištu austrougarske vojske. Prva i jedina košarkaška utakmica te 1938. godine odigrana je na istoj ledini iza zapadne ograde staroga Hajdukovog igrališta.

No, kao službena godina rođenja košarke u Splitu bilježi se 1945. godina. Osnivačka skupština ženske košarkaške sekcije održana je 6. studenoga 1945. godine kada je organizirana „Sekcija sportske igre košarke“ pri Fiskulturnom društvu Hajduk. Prve lopte s kojima su košarkašice igrale bile su nogometne, dok je jedna stara „gurla“ u dvorištu Hajduka služila kao koš!

U početku je Split košarku prihvatio kao ženski sport, a košarkašice su 16. prosinca 1945. godine odigrale prvu javnu utakmicu na Hajdukovu igralištu odmjerivši snage sa Zadrankama prije susreta između nogometaša Hajduka i moskovskoga CDK. Iskusnije  Zadranke pobijedile su rezultatom 14 : 9. Gledatelji, kojih je bilo oko 15 tisuća, nagradili su pljeskom igračice kada je završila prva službena košarkaška utakmica u Splitu.

Lokacija je mnogo pridonijela bržoj afirmaciji košarke jer bi nogometna publika usput „bacila pogled“ i na tu čudnu igru za vrijeme pauze u poluvremenu nogometne utakmice.

Godine 1946. mladići se priključuju djevojkama te na istome terenu bosonogi uče osnovna pravila košarkaške igre.

 

Ostale zanimljivosti iz slavne povijesti splitske košarke možete saznati na izložbi Jugoplastika na krovu Europe autorice Marije Plazibat, muzejske pedagoginje. Autori likovnog postava izložbe su Marija Plazibat, Pedro Saldanha de Magalhaes, Helena Tresić Pavičić i Dina Vuletin Borčić.

Izložba je postavljena u Galeriji Muzeja grada Splita u Dioklecijanovoj ulici te se može pogledati sve do 17. studenog 2019. godine.

Veselimo se Vašem dolasku na izložbu!