• Informations/Contact [EN]

Muzej grada Splita: Predavanja i radionice o muzejskoj edukaciji (primjeri dobre prakse u Engleskoj)

Muzej grada Splita i Umjetnička akademija u Splitu (Odsjek za konzervaciju-restauraciju) pozivaju Vas na dva predavanja i dvije radionice o muzejskoj edukaciji koje će održati Emma Spencer (Yorkshire Sculpture Park) i Kathryn Welford (Harewood House) u četvrtak i petak, 18. i 19. listopada 2018.

 

Gošće iz Engleske, obje muzejske edukatorice, govorit će o osmišljavanju i provedbi edukativnih programa u dvjema ustanovama: Jorkširskom parku skulptura, ustanovi koja upravlja zbirkom skulptura na otvorenom i parkovnim površinama koje imaju status zaštićenog kulturnog dobra, i Harewood House, ladanjskom imanju iz 18. stoljeća koje se diči bogatom umjetničkom kolekcijom.

 

Osim predavanja, Spencer i Welford održat će i dvije teorijsko-praktične radionice, jednu o pisanju tekstova koji objašnjavanju važnost i interpretiraju značenje predmeta (fokus će biti na skulpturama, i to onima namijenjenim izlaganju na otvorenom) i drugu o osmišljavanju edukativnih aktivnosti za posjetitelje (ponovno na primjeru skulptura na otvorenom).

 

Program je namijenjen muzejskim djelatnicima, studentima Umjetničke akademije i Filozofskog fakulteta te svima koji se bave interpretiranjem i prezentiranjem kulturne baštine.

 

Predavanja i radionice održat će se u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita prema sljedećem rasporedu:

18.listopada 2018. (četvrtak)

 9.00 – 9.10 Pozdravna riječ organizatora

9.10 – 11.00 Predavanja

 

19.listopada 2018. (petak)

8.30 – 10.30 Radionica o tekstualnoj interpretaciji (muzejskih) predmeta

10.30 – 11.00 Pauza

11.00 – 13.00 Radionica o osmišljavanju edukativnih aktivnosti za posjetitelje

 

 

Sudjelovanje na radionicama je besplatno, ali je broj sudionika ograničen. Prijave za sudjelovanje zaprimaju se do četvrtka 18. listopada 2018. u 11.00 sati. Prijaviti se treba putem e-obrazaca:

 

(1) Prijava za sudjelovanje na radionici o tekstualnoj interpretaciji (muzejskih) predmeta: https://goo.gl/forms/vGsuxtRtsk7vXZKn2

 

(2) Prijava za sudjelovanje na radionici o osmišljavanju edukativnih aktivnosti za posjetitelje: https://goo.gl/forms/jK9fV6Nywlqi57No2

 

Moguće se prijaviti za obje radionice, ali za svaku treba ispuniti zaseban obrazac!

 

Prilikom odabira sudionika vodit će se računa o tome da iz svake prijavljene ustanove bude prihvaćen najmanje jedan djelatnik. Nekoliko je mjesta rezervirano za studente. Prijavitelji će o rezultatima biti obaviješteni u četvrtak 18. listopada 2018. do 15.00 sati.

 

 

O predavačicama:

 

Kathryn Welford je završila preddiplomski studij slikarstva na Sveučilištu Oxford. Diplomu edukatora za muzejske i galerijske ustanove stekla je na Sveučilištu u Londonu. Područje njezina bavljenja su edukativne aktivnosti vezane za kreativni rad i kulturu.

 

Emma Spencer je završila studij slikarstva na Sveučilištu Coventry. Iza sebe ima dugogodišnje iskustvo rada u umjetničkom i kulturnom sektoru. Kao edukator radila je za nekoliko ustanova: Galeriju umjetnosti u Leedsu, Muzej Hepworth u Wakefieldu, Jorkširski park skulptura…

 

 

Gostovanje Emme Spencer i Kathry Welford organizirano je u okviru programa akademske mobilnosti Erasmus+, a povezano je s projektom zaštite i očuvanja Parka skulptura u Sisku i međunarodnim znanstveno-istraživačkim projektom Conservation of Art in Public Spaces / CAPuS (http://capusproject.eu/) na kojemu je Sveučilište u Splitu, tj.  Umjetnička akademija, jedan od partnera.

 

Sva pitanja uputite dr. sc. Sagiti Mirjam Sunari (Umjetnička akademija u Splitu): sagita.mirjam.sunara@umas.hr