• Informations/Contact [EN]

ODGOVOR NA TEKSTOVE OBJAVLJENE 23.3.2020. O MUZEJU GRADA SPLITA

Poštovani sugrađani i svi ostali koji čitate ovaj Odgovor!

Krizno vrijeme zahtijeva iznimno odgovorno ponašanje posebice nekih profesija među kojima je svakako novinarska. Javne objave mogu obezvrijediti i u najmanju ruku usporiti, pa i onemogućiti rad ustanova i odgovornih osoba koje njima upravljaju. To nipošto nije bezazleno u vrijeme krize od korona virusa, koju svi živimo , kada je osjetljivost na izrečeno i napisano pojačana. Stoga kao ravnateljica Muzeja grada Splita imam obavezu prema javnosti reagirati na objavu teksta na Dalmatinskom portalu.hr 23. ožujka. 2020. naslovljenog „KAO DA NEMA KRIZE Krstulović Opara dao suglasnost za zapošljavanje 6 djelatnika Muzeju grada Splita“. Tekst su kasnije prenijeli novinari portala Index pod naslovom „Usred pandemije koronavirusa splitski muzej zapošljava šest ljudi“, kao i portal OTVORENO.hr s naslovom „ZA KRSTULOVIĆA OPARU NEMA KRIZE Dao suglasnost za zapošljavanje 6 djelatnika u Muzeju grada Splita“.

Žestoke su, brojne i mahom negativne reakcije javnosti. Dok pišem Odgovor već je tisuću sedamsto ljudi pročitalo tekst objavljen na Dalmatinskom portalu. Kako bi javnost doznala točnu informaciju, na početku demantiram netočne navode. Kao prvo, NEMA natječaja i zapošljavanja u Muzeju grada Splita; kao drugo, potpisani Zaključak, koji se tumači kao suglasnost gradonačelnika Krstulovića Opare, ne podrazumijeva raspisivanje natječaja ako se nakon njegova donošenja, dogodila nova, u ovom slučaju krizna situacija! Ova situacija kojoj svjedočimo to zasigurno jest!

Kao donedavna novinarka HRT-a s 30 godina iskustva, još tražim što je vijest u svim ovim obavljenim tekstovima i naslovima, i ne mogu je naći. Stoga se pitam: Koji je razlog objavi ovih tekstova senzacionalističkih naslova , a ništa se nije dogodilo? Kako je bez provjere informacija o radu Muzeja i poslovanju ravnateljice te njezinim nužnim kontaktima s predstavnicima Osnivača-Gradom Splitom, netko sebi dao za pravo odaslati informaciju koja je uznemirila javnost?!

Zaključak koji je potpisao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara dio je slijeda zakonski propisanih radnji na kojima se temelji rad Muzeja. Sve radnje planiranja iduće godine započnu već u ljeto, dakle u ovom slučaju u ljeto 2019. napisan je Plan i program rada za 2020. godinu. U njemu su navedene potrebe za radnim mjestima i za to predviđenim iznosima; čita ih, revidira i usvaja Upravno vijeće MGS-a.

Usvojen Plan i program s iznosima potrebnim za njegovu realizaciju poslan je mjerodavnom Odsjeku za društvene djelatnosti Grada Splita. Po tom je dokumentu napravljen Financijski plan Muzeja za 2020. godinu koji je s ostalim usvojen na Gradskom vijeću i kao takav ravnatelju daje legitimitet za daljnje postupanje. Za planirana radna mjesta, za koja su u gradskom proračunu predviđena sredstva, poslala sam 23. siječnja 2020. Zahtjev za izdavanje suglasnosti za zapošljavanje. Do Gradonačelnikova ureda stigao je nažalost, tek 13. ožujka 2020. kada ga gradonačelnik Krstulović Opara potpisuje. U međuvremenu je situacija s korona virusom počela postupno mijenjati naše živote, privatno i poslovno. Iz tog razloga nisam pokrenula natječajne postupke! Nadalje, točna je informacija da je Muzej imao osobu zaduženu za odnose s javnošću, ali do 2016. godine kada je kolega otišao u mirovinu. Od tada je to radno mjesto upražnjeno pa nije riječ o novom, nego o popunjavanju postojećeg radnog mjesta.

Dopustite da iznesem još nekoliko relevantnih podataka za one zaista zanima rad Muzeja grada Splita. Za 2020. god. MGS dobio je u zadatak velike višegodišnje projekte: uređenje Podruma Dioklecijanove palače, Mletačkog kaštela za budući Muzej obrane Grada, partnerstvo na strateškom ITU projektu uređenja Jugoistočne kule i prizemlja Muzeja. Uz to, Muzej je u procesu uklanjanja nepravilnosti koje sam zatekla dolaskom na funkciju ravnateljice. S su to razlozi zbog kojih Muzej žurno treba osobu za odnose s javnošću, jer proračunski korisnici moraju znati što Grad i Muzej rade u povijesnoj jezgri Splita, posebice u prostorima na listi UNESCO-a.

Na kraju iznosim podatak da je Muzej grada Splita drugi Muzej u Hrvatskoj po posjećenosti. Samo 2019.god. imao je 389 814 posjetitelja, uprihođeno je više od 12 milijuna kuna samo od ulaznica u Podrume i više od 9 milijuna kuna uplaćeno u gradski proračun. Samo lani organizirali smo 154 događaja u 5 naših prostora. Muzej upravlja s 11 dislociranih prostora, od toga ih je 6 dio najdragocjenije kulturne graditeljske baštine Splita i Hrvatske; na godinu potpišemo ugovore s više od 300 agencija iz Hrvatske i svijeta; izdamo više od 4000 računa prema pristiglim voucherima; na dvije lokacije, u Muzeju u Papalićevoj 1 i Podrumima palače, s blagajnama radimo od 1. travnja do 31. listopada svaki dan, osim Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka. Radno vrijeme je od

8.30 do 21 sat, a u srpnju i kolovozu do 22 sata. Također, Galerija E. Vidovića radi tek nešto manje dana i sati u istom razdoblju. Sve je nabrojeno u svrhu pojašnjenja traženih radnih mjesta. Gradonačelnik Krstulović Opara upoznat sa svim ovim činjenicama, kao i sa svim potrebnim i zakonski obavljenim predradnjama kada je potpisivao Zaključak.

Sa željom da najposjećeniji Muzej u Splitu, jedini tako složeno ustrojen, što skorije nastavi s radom na ponos nas zaposlenih i svih onih koji prepoznaju što Muzej jest za gradsku i nacionalnu kulturu,
srdačno Vas pozdravljam i želim svako dobro!

S poštovanjem,

Branka Brekalo,
ravnateljica Muzeja grada Splita