• Informations/Contact [EN]

Otvorenje izložbe “Arhitekti braća Žagar iz fundusa Muzeja grada Splita”

Zagar-korica-kri

Otvorenje izložbe: četvrtak,  27. veljače 2014. godine u 19,00 sati u Muzeju grada Splita.
Mjesto održavanja: Muzej grada Splita, Papalićeva 1.
Vrijeme održavanja: 27. veljače do 27. travnja 2014. godine.

Važne informacije:
– Ulaz na izložbu za sve posjetitelje je slobodan.
– Tijekom ožujka za građanstvo su organizirana besplatna stručna vodstva po izložbi i to utorkom, četvrtkom i subotom u 11.00 sati.

O izložbi:
Na temelju arhivskih istraživanja iz fundusa Muzeja izložba će iznjedriti iscrpan uvid u život i djelovanje arhitekata braće Žagar što do danas nije u cijelosti obrađeno i valorizirano. Fond braće Žagar, koji se čuva u Arhivskoj zbirci Muzeja grada Splita, sadrži skice, nacrte, projekte i podatke o obitelji. Njihov obiman opus u velikoj je mjeri utjecao na izgled Splita u prvoj polovini 20. stoljeća.

U Splitu je početkom 20. stoljeća djelovao niz istaknutih arhitekata i građevinskih inženjera pretežno školovanih u Beču i Pragu. Istaknutu ulogu među njima imao je stariji brat Eduard Žagar, školovan u Zagrebu i Münchenu, koji se potpisivao kao arhitekt i graditelj, što je po svom djelovanju i bio, bez obzira što nije imao formalno arhitektonsko obrazovanje.

Nakon Prvoga svjetskog rata Split se počeo ubrzano razvijati. Gospodarstvo je jačalo, pa je stanovništvo raslo, a grad se širio prema poljima koja su ga okruživala. Za daljnji napredak bilo je presudno donošenje Regulacijskog plana, željezničko povezivanje s unutrašnjošću države, izgradnja sjeverne luke i rekonstrukcija vodovoda. Izgradnji su mnogo pridonijeli i građevinski inženjeri i arhitekti, a među njima i braća Žagar, Eduard i mlađi Danilo, koji u Split dolazi nakon iskustva u zagrebačkom atelijeru arhitekta Ignjata Fischera.

Mnoge splitske građevine, od samostana sv. Frane na splitskoj Obali, obližnje kuće Rismondo, kuće Duplančić u Marmontovoj ulici, kuća Dvornik pored Dvornikovih dvora, vile Plevna u Livanjskoj ulici te niza stambenih zgrada na Manušu, djela su Žagarovih koja obilježavaju i izgled današnjeg grada. (Tea Blagaić Januška, viša kustosica Muzeja grada Splita).

Organizator izložbe:
Muzej grada Splita

Autorica kataloga i izložbe:
mr. sc. Tea Blagaić Januška

Stručni suradnici:
dr. sc. Ana Šverko
dr. sc. Karin Šerman

Likovni postav izložbe:
Ana Šverko

Suradnik u postavu izložbe:
Mirko Gelemanović