• Informations/Contact [EN]

Otvorenje izložbe – Žene sa stilom, Split, 1920.-1940.

Dvije dame na Rivi, 1928. god. MGS 24113-44

Izložba ŽENE SA STILOM, SPLIT, 1920.-1940. otvorit će se u srijedu dana 20. lipnja 2013. u 19,30 sati u Muzeju grada Splita, Galerija (Dioklecijanova bb).

Izložba će biti postavljena od 18. prosinca 2013. godine do 13. siječnja 2014. godine.

Za vrijeme trajanja izložbe ulaz za posjetitelje je slobodan.

O IZLOŽBI:

Izložba predstavlja prilog proučavanju jedne od tema našega grada koju osvjetljavamo na drugačiji način istražujući tek segment njegove svakodnevice u razdoblju od 1920. do 1940. godine. U toj civilizacijskoj prekretnici, nakon tjeskobnog doba gladi, neimaštine i epidemija koje su uslijedile nakon Prvog svjetskog rata te političke nestabilnosti, obilježene brojnim antagonizmima i početkom nove svjetske krize koja će kulminirati Drugim svjetskim ratom, grad je doživio određene transformacije od političkih i gospodarskih do onih na umjetničkom polju, koje su se odrazile na život njegovih stanovnika, odnosno stanovnica.

Izložba se temelji na muzejskom fundusu i izboru građe muzejskih kustosa te posudbom dijela predmeta iz privatnog vlasništva. Njome želimo naglasiti važnost čuvanja obiteljskih predmeta jer upravo ti predmeti predstavljaju bogatstvo žive supstancije identiteta jednoga grada.

Također, upućujemo poruku o važnosti čuvanja predmeta svakodnevnoga života kako bi mogli u budućnosti što bolje interpretirati život gradskih stanovnika. Organiziramo i akciju sakupljanja razne građe (fotografije, namještaj, tekstil, uporabni predmeti) koja je interesantna s muzeološkog stanovišta, a za koju imatelji procjenjuju da (npr. zbog nemogućnosti daljnjeg čuvanja) može nastaviti svoj život u muzeju.

Organizator izložbe: Muzej grada Splita

Parner izložbe: Karla

Mjesto održavanja: Muzej grada Splita, Galerija (Dioklecijanova bb)

Vrijeme održavanja: prosinac 2013. – siječanj 2014. godine