• Informations/Contact [EN]

Predstavljanje izdanja Muzeja grada Splita Povijest pisana svjetlom-Split od Prisce do Adriane

POZIVNICA MGS-Borčić1111111111111111

Predstavljanje će se održati dana 18. lipnja 2014. godine u 19.00 sati u Svečanoj dvorani Papalićeve palače Muzeja grada Splita (Papalićeva 1).

O knjizi:

Knjiga Povijest pisana svjetlom – Split od Priske do Adriane je svojevrsna slikovna i tekstualna enciklopedija razvoja grada kroz stoljeća njegova postojanja ali i važnijih događaja u njemu. Prva knjiga “Povijest pisana svjetlom – Split od Prisce do Adriane” muzejskoga savjetnika Muzeja grada Splita Gorana Borčića, kao i sljedeće dvije koje će biti objavljene rezultat je višegodišnjega proučavanja Zbirke fotografija Muzeja grada Splita, istraživanja u mnogim privatnim i javnim zbirkama fotografija u Splitu, ostalim gradovima Hrvatske ali i u inozemnim zbirkama.Svaka od preko 2600 starih fotografija u prvome dijelu knjige (preko 7.000 starih fotografija u sva tri dijela), digitalno je obrađena. Brojne su fotografije novopronađene te će objavljivanjem ove knjige prvi puta biti predstavljene javnosti.

Izbor fotografija obuhvaća razdoblje od prvih fotografija Splita fotografa Petra Zinka iz 1859. godine zaključno do održavanja Mediteranskih igara MIS 79.

Svi prikazi Splita raspoređeni su tematski i kronološki uz određene gradske predjele, a svaki prikaz grada, zgrade, spomenika kulture, ličnosti ili događaja je opširno opisan i datiran.

U prvome dijelu knjige zastupljen je uži centar grada: Grad u Palači, Riva, Grad – Burgus i Pjaca. Pored tematskih fotografija gradskih predjela i događaja predstavljen je fotografijama pregled svih gradonačelnika Splita od Narodnoga preporoda do početka Mediteranskih igara u Splitu i filmovi snimani u Splitu do Drugoga svjetskog rata.

Izdavač: Muzej grada Splita

Autor: Goran Borčić, muzejski savjetnik Muzeja grada Splita

Predstavljači:
Elvira Šarić Kostić, prof., ravnateljica Muzeja grada Splita
Akademik Jakša Fiamengo
dr. sc. Joško Belamarić
dr. sc. Darovan Tušek