• Informations/Contact [EN]

PRIČA O ANI – NETTY TRUMBIĆ

Ante Trumbić i supruga Ana 1938. godine (002)

Ususret nadolazećoj izložbi „Ante Trumbić – Patricij s Lučca“ autora Marijana Čipčića i Darke Perko Kerum, koju ćemo otvoriti u srijedu 15. svibnja 2019. u 19 sati, donosimo nekoliko zanimljivih priča. Danas ćemo Vam ispričati nešto o Ani, rođenoj Karaman, supruzi dr. Ante Trumbića.

Rođena je 21. travnja 1879. godine u Splitu. Otac joj je bio dr. Srećko Karaman, poznati splitski političar narodnjak i odvjetnik. Majka Angja potjecala je iz splitske plemićke obitelji Alberti. Ana, od milja zvana Netty, imala je braću: dr. Duju, liječnika otorinolaringologa, dr. Ljubu, povjesničara umjetnosti i konzervatora te suradnika don Frane Bulića, dr. Ivana (Gina) s kojim je Trumbić dijelio odvjetničku kancelariju u Splitu, dr. Vjeku, te sestre Zoru i Darinku, udanu Čulić. Ante Trumbić i Ana Karaman vjenčali su se 10. veljače 1906. godine. Bračni par Trumbić nije imao djece. Ana Trumbić pratila je svog supruga dok je bio u emigraciji tijekom Prvog svjetskog rata, a i kasnije je često putovala s njim. Preminula je 2. kolovoza 1957. godine, a sahranjena je uz svog supruga u klaustru samostana sv. Frane u Splitu.

O ljubavi Ane Netty i Ante Trumbića, ali i o dosljednosti Ante Trumbića, najbolje svjedoči zapis njegovog prijatelja Ivana Meštrovića: „Jedina utjeha mu je bila njegova vrijedna i razumna žena, koja mu je bila neizmjerno odana i s njim podnosila sve nedaće, bez pritužbe i bez prigovora. Nijednom riječi ili izrazom nije mu dala razumjeti da bi joj to bilo teško. I on je nju jako volio i žao mu je bilo, što se muči, ali kod toga nije nikada ni pomislio da bi za dlaku popustio od svog stava i uvjerenja, da tako njoj i sebi olakša svagdanji život. To on ne bi učinio ni za svoju ni za njezinu glavu, a svoju je ionako dnevno nosio u torbi“.

 

Radujemo se Vašem dolasku na izložbu!