• Informations/Contact [EN]

Ususret izložbi „Ante Trumbić – Patricij s Lučca“, koju ćemo otvoriti u srijedu, 15. svibnja 2019. u 19 sati u Muzeju grada Splita!

Trumbić 2 ab

Danas je vrijeme za drugu priču ususret izložbi „Ante Trumbić – Patricij s Lučca“, koju ćemo otvoriti u srijedu, 15. svibnja 2019. u 19 sati u Muzeju grada Splita. Autori izložbe su Marijan Čipčić i Darka Perko Kerum.

 

PRIČA O ODIJEVANJU DR. ANTE TRUMBIĆA

Iako je bio dite težačke obitelji sa splitskog Lučca, odlaskom na studij, a zatim angažmanom na političkom i diplomatskom polju, dr. Ante Trumbić je s lakoćom prihvatio odjevna pravila svoga vremena. Prema sačuvanim odjevnim predmetima i fotografijama, vidimo da je u modnom smislu u potpunosti njima ovladao oplemenjujući ih svojom urođenom elegancijom. Dvadesetih godina često je odijevao dnevni frak s prslukom i hlačama na crtu, a cjelokupni dojam nadopunjavali su modni dodaci poput polucilindra ili šešira, cvikeri i brižno namještena frizura i brkovi. Kasnije je Trumbić frak zamijenio sakoima i kaputima, a u ljetnim mjesecima nosio je odijela od laganijih tkanina i svijetlih boja sa slamnatim šeširima. Dr. Ante Trumbić je bio prepoznatljiv i svojim suvremenicima po brižno njegovanoj estetici odijevanja. Nažalost podatak da je kraj život dočekao osiromašen, a što se odrazilo i na njegovu vanjštinu, otkriva nam citat srpskog političara Ljubomira Davidovića: Znate, neću zaboraviti,…, kada sam posljednji put vidio Trumbića, opazio sam na njemu malo poderanu košulju oko ovratnika… Trumbić koji je toliko pazio na sebe nije mogao da sakrije toliku neimaštinu…

 

Radujemo se Vašem dolasku na izložbu!