• Informations/Contact [EN]

IZLOŽBA JUDITA 500 U OBNOVLJENOJ STAROJ GRADSKOJ VIJEĆNICI

DSC_9485

Za blagdan zaštitnika grada Splita Sv. Dujma u Staroj gradskoj vijećnici otvorili smo izložbu Judita 500.

 

Organizator izložbe u povodu prvotiska Marulićeva  epa Judita prije 500 godina je Muzej grada Splita u suradnji s Marulianumom i Gradskom knjižnicom Marka Marulića. Javnost će na izložbi prvi put istovremeno vidjeti četiri od prvih pet izdanja Judite objavljenih  u Veneciji 1521., 1522., 1586., 1627. godine, dok će treće izdanje iz 1523., koje se čuva u Državnoj knjižnici u Munchenu, je prikazano reprintom naslovnice.

 

 Prvo i jedino cjelovito izdanje Judite koje čuvaju franjevci dubrovačkog Samostana Male braće, digitalizirano je i kao takvo dostupno za listanje. Muzej Grada Splita tiskao je faksimilno izdanje dubrovačkog prvotiska.

 

 Autorice koncepta izložbe su kustosice Muzeja grada Splita Darka Perko Kerum i Marija Plazibat. Suradnici na izložbi su: Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja grada Splita, Dina Vuletin Borčić viša restauratorica Muzeja grada Splita; dr. sc. Bratislav Lučin i mr. sc. Branko Jozić iz Marulianuma, a iz Gradske knjižnice: ravnateljica Grozdana Ribičić, Marija Gabriela Perić, Vesna Jukić Oštrek Renata Vojvodić. Dizajnerica postava izložbe je Nikolina Jelavić Mitrović, a dizajn vizualnog identiteta izložbe potpisuju Karlo Kazinoti i Mišo Komenda.

 

Izložba je otvorena za posjetitelje u radnom vremenu Stare gradske vijećnice: ponedjeljak-petak 10-14 sati i 17-20 sati, te subotom i nedjeljom  od 10-14 sati.

Uz poštivanje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ-a, ulaz na izložbu je slobodan.

 

Radujemo se Vašem dolasku i na dobro vam došla Sudamja!