• Informations/Contact [EN]

Vidovićeva izložba „Interijeri splitske katedrale Sv. Duje“ u Salonu Galić

gev

Dana 13. rujna 2014. godine u 19 sati, održano je svečano otvaranje Vidovićeve izložbe „Interijeri splitske katedrale Sv. Duje“ u Salonu Galić (Marmontova ulica u Splitu). Priređeno je ponovno javno otvaranje Vidovićeve izložbe „Interijeri splitske katedrale Sv. Duje“, koju je Vidović predstavio Splićanima početkom ožujka 1941. godine. Izložba je izazvala veliko zanimanje publike i stručne kritike.
Organizator izložbe bio je Muzej grada Splita i Galerija Emanuela Vidovića, koji su i suradnici HRT-a u realizaciji cjelokupnog serijala. Izložbu je prema dostupnoj građi i zapisima postavila viša kustosica Galerije Emanuel Vidović Nela Žižić. Scenaristi serijala su Igor Zidić, Nela Žižić i Željko Rogošić, redatelj Željko Rogošić. U rujnu 2014. ekipa HTV-a je snimala dio igranih scena iz Vidovićeva obiteljskog života i stvaralaštva u Trogiru, Solinu i Splitu.
Hrvatska radiotelevizija, odnosno Odjel Dokumentarne produkcije HRT-a, koncem svibnja 2014. godine započeo je snimanje dokumentarno igranog serijala HRT-a o životu i radu uglednog splitskog i hrvatskog slikara Emanuela Vidovića( 1870-1953), čovjeka koji je svojim slikama proslavio Dalmaciju i njezine krajolike, napose rodni Split i omiljeni mu Trogir. Izložba je javnosti predstavila 26 slika Emanuela Vidovića na temu unutrašnjosti splitskih i trogirskih crkava, prvenstveno ambijente Sv. Duje, te zanimljive eksponate iz čuvenog Vidovićevog ateliera kojima je znao ukrašavati svoje izložbe. Na Vidovićevoj izložbi iz 1941. godine okupilo se i vrlo cijenjen i utjecajan krug splitskih intelektualaca, ravnatelja svih splitskih muzeja, galerija, zavoda, predstavnika gradske,splitske i trogirske, potom županijske i crkvene vlasti, povjesničara umjetnosti, slikara, umjetnika, novinara, te se i u tome smislu, ponavlja situacija iz 1941. godine. TRAJALA JE SAMO JEDNU VEČER, OD 19 DO 22 SATA, I TO JE NAJKRAĆA VIDOVIĆEVA IZLOŽBA IKADA ODRŽANA. Moguće i jedna od kraćih cjelovitih izložbi uopće. Ali, zasigurno je bila splitski kulturni i društveni događaj večeri. Naravno, cijeli ambijent izložbe sa izloženim originalnim Vidovićevim djelima, zahvaljujući suradnji Galerije Emanuela Vidovića, Galerije umjetnina, Nadbiskupskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije, Katedrale Sv. Lovre u Trogiru i niza privatnih kolekcionara i obitelji Vidović, koji su rado ustupili svoje slike, bit će zapravo dio snimanja igrane scene za potrebe HRT-ova serijala „Emanuel Vidović“. Utoliko je sve goste, uzvanike i posjetitelje, dočekao Emanuel Vidović i promotor izložbe, trogirski župnik, humanist i likovni kritičar don Ivan Delalle, koji je, kao i 1941. godine, održao vrlo nadahnuti i znakovit prolog, odnosno naši poznati glumci Ratko Glavina i Nenad Srdelić.