Jedan muzej

5 lokacija

Muzej grada Splita

Muzej grada Splita je institucija koja upravlja radom samog muzeja, Dioklecijanovih podruma, Galerije Emanuel Vidović, Jugoistočne kule, Mletačke kule te Ophodom. Navedene lokacije od visokog su značaja za povijesno-kulturni razvoj Splita.

Informacije

Vijesti

“Likovni razgovori” - Stara gradska vijećnica
11/03/2024

S posebnim zadovoljstvom vas pozivamo na naše prve “Likovne razgovore” - Stara gradska vijećnica, srijeda 13. 3. 2024. u 18 sati.

Saznaj više
ŠTA VI TAMO KOPATE? - Poziv na predavanje o arheološkim istraživanjima u Splitu, četvrtak, 07.03.2024.
06/03/2024

Poštovani,

nakon neviđenog interesa javnosti prošli četvrtak, na ciklusu predavanja „Šta vi tamo kopate?“ koje organizira Arheološki muzej u Splitu u suradnji s Hrvatskim arheološkim društvom, Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika i Muzejom grada Splita, najavljujemo sljedeće predavanje koje će se održati već sutra, u četvrtak, 07. ožujka 2024. godine u 18 h u Staroj gradskoj vijećnici. Sutrašnje predavanje ima za temu predstavljanje rezultata najnovijih istraživanja u Splitu, a predavač je Nebojša Cingeli, iskusni arheolog iz tvrtke Neir d. o. o. koji će predstaviti senzacionalne rezultate arheoloških istraživanja obavljenih nedavno na antičkim mikrolokacijama u Dioklecijanovoj palači te srednjovjekovnim nalazištima na Pjaci, a ekskluzivno ćemo dobiti uvid i u arheološka istraživanja u Muzeju grada Splita (sjevernom dijelu Dioklecijanove palače) koja su još uvijek u tijeku.

Podsjećamo, predavanja su prilagođena za sve zainteresirane ljubitelje arheologije, istraživanja i povijesti (stručna i široka javnost).

Vaša prisutnost bila bi nam izuzetna čast te Vas pozivamo da svojom nazočnošću uveličate ovaj događaj, ali i da iskoristimo ovaj događaj za razmjenu iskustava i dodatno se povežemo.

Veselimo se Vašem dolasku!

Saznaj više
Pozivamo Vas na otvorenje projekta "Šta vi to tamo kopate?"
29/02/2024

Poštovani,

sa zadovoljstvom Vas pozivamo na otvorenje projekta "Šta vi tamo kopate?" i prvo predavanje koje će se održati u četvrtak, 29. veljače 2024. godine s početkom u 18 h u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci. Ciklus predavanja otvaramo s temom o najnovijim istraživanjima u Saloni, a predavač je izv. prof. dr. sc. Dino Demicheli.

O čemu se radi?

Arheološki muzej u Splitu u suradnji sa Hrvatskim arheološkim društvom, Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika i Muzejom grada Splita, pokrenuo je projekt s nazivom najčešćeg pitanja koje se pita arheologe: "Šta vi tamo kopate?", a koji govori o najnovijim saznanjima sa istraživanja na arheološkim lokalitetima Dalmacije. Predavanja su prilagođena za sve zainteresirane ljubitelje arheologije, istraživanja i povijesti (stručna i široka javnost). U prilogu Vam dostavljamo raspored prvog dijela predavanja (do lipnja 2024. godine), te detalje o samom projektu.

Vaša prisutnost bila bi nam izuzetna čast te Vas pozivamo da svojom nazočnošću uveličate ovaj događaj, ali i da iskoristimo ovaj događaj za razmjenu iskustava i dodatno se povežemo.

Veselimo se Vašem dolasku!

Saznaj više

Art is all around us

Izložbe

U Galeriji Emanuel Vidović možete razgledati izložbu slika Hrvoja Marka Peruzovića "Lingua franca" !
05/01/2024

Obilježavanje 153. godišnjice rođenja Emanuela Vidovića u Galeriji Emanuel Vidović uveličalo je otvorenje izložbe Hrvoja Marka Peruzovića koja je priređena u suradnji s Muzejom Matije Skurjenija iz Zaprešića. Kustosica izložbe Nela Žižić je u tekstu kataloga izložbe ukazala na sličnosti između Peruzovića i Emanuela Vidovića: „Hrvoje Marko Peruzović sa slikarom Emanuelom Vidovićem dijeli isto romantičarsko i simbolističko poimanje svijeta, a zasigurno je i crpio nadahnuće na izvoru umjetnosti velikog prethodnika. Njegovo slikarstvo je, kao i Vidovićevo, impregnirano osjećajem melankolije i nostalgije i odražava duhovno stanje čovjeka u suvremeno, u njegovom slučaju, posthumano digitalno doba. S Vidovićem ga veže podređivanje likovnih elemenata izražavanju ideje i antiliuzionističko shvaćanje forme, a iznad svega svijest o simboličkoj i emocionalnoj snazi boje. Dok je težnja prema oduhovljenju slike Vidovića vodila prema apstrakciji, Hrvoja Peruzovića je privukla semantička moć slike i prenošenje vlastitog doživljaja svijeta putem složenih simboličko-metaforičkih vizija.“

Organizatori izložbe su Muzej grada Splita i Muzej Matije Skurjenija iz Zaprešića, a kustosi izložbe Ante Žaja i Nela Žižić.

Izložba se može razgledati do 11. veljače 2024. godine.

Saznaj više
Otvorenje izložbe Hrvoja Marka Peruzovića LINGUA FRANCA
22/12/2023

FOTOGALERIJA

Saznaj više
Izložba Jerko Marasović – renesansni čovjek dvadesetog stoljeća (1923.-2023.)
14/12/2023

Fotogalerija otvorenja izložbe

Saznaj više