• Informations/Contact [EN]

Edukacija

Edukacija u muzeju važan je segment muzeološkog rada, prvenstveno u smislu očuvanja i prezentacije baštine koju muzej čuva. Muzej grada Splita sabire, čuva i prezentira materijalnu povijesnu i umjetničku baštinu grada Splita i pravo je mjesto za upoznavanje s bogatim kulturnim nasljeđem grada, ali i ulogom Muzeja u njegovom očuvanju. Stalni postav Galerije Emanuel Vidović, posvećen liku i djelu tog najznačajnijeg splitskog slikara, uvodi nas u područje likovnih umjetnosti i otkriva svijet splitskog slikara koji je svojim stvaralaštvom obilježio prvu polovicu 20. stoljeća.
Edukativni programi u Muzeju i Galeriji usmjereni su ne samo na stjecanje znanja, već i različitih vještina i iskustava, a namijenjeni su širokom krugu muzejskih posjetitelja (predškolcima, osnovnoškolcima, srednjoškolcima, studentima, individualnim posjetiteljima, obiteljima…). Uključuju stručna opća i tematska vodstva (po stalnim postavima i povremenim izložbama), muzejske radionice, edukativne projekte, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, susrete s umjetnicima i ostala posebna događanja. S povjerenjem nam se obratite za sve dodatne informacije. Vidimo se u Muzeju!

Edukativni-programi_MGS-1

 

Kontakt:
Marija Plazibat, muzejska pedagoginja MGS-a
edukacija@mgst.net
Tel./fax. 021/360-171; 021/669-357

REZERVACIJE RADIONICA I POSJETA
Rezervacije se primaju svakim radnim danom od 9.00 do 15.00 sati na telefonske brojeve Muzeja grada Splita i Galerije Emanuel Vidović i na e-mail adresu edukacija@mgst.net.

 

 

 

Radionice i vodstva

Edukativni-programi_MGS-1

 

Draga djeco, roditelji, odgojiteljice i odgojitelji, nastavnice i nastavnici, profesorice i profesori,
Muzeja grada Splita i Galerije Emanuel Vidović za svaku pedagošku godinu priprema novi Katalog edukativnih radionica u kojem se mogu naći svi programi za djecu od predškolske do srednjoškolske dobi.

Naša dosadašnja suradnja u zajedničkom cilju odgoja i obrazovanja djece i mladih o kulturi i baštini te rastući interes za edukaciju u Muzeju potakla nas je na izradu publikacije koja pruža detaljan uvid u načine provođenja edukativnih programa i, nadamo se, olakšava planiranje posjeta Muzeju i odabir teme. Muzej grada Splita sabire, čuva i prezentira materijalnu povijesnu i umjetničku baštinu grada Splita i pravo je mjesto za upoznavanje djece i mladih s bogatim kulturnim nasljeđem grada, ali i ulogom Muzeja u njegovom očuvanju. Stalni postav Galerije Emanuel Vidović, posvećen liku i djelu tog najznačajnijeg splitskog slikara, uvodi nas u područje likovnih umjetnosti i otkriva svijet slikara koji je svojim stvaralaštvom obilježio prvu polovicu 20. stoljeća. Edukativni programi u Muzeju i Galeriji usmjereni su ne samo na stjecanje znanja, već i različitih vještina i iskustava, a vidovi interpretacije baštine kreću se preko svih oblika duhovnog izričaja – od likovnog, dramskog, glazbenog do literarnog.

Stručna opća i tematska vodstva po stalnim postavim i povremenim izložbama u organizaciji Muzeja grada Splita provode se tijekom cijele godine. Za grupne posjete potrebna je prethodna najava i rezervacija na brojeve telefona Muzeja grada Splita i Galerije Emanuel Vidović ili na e-mail edukacija@mgst.net. Radionice za individualne posjetitelje organiziramo radionice prvu subotu u mjesecu. Ako želite primati najave i pozive za sudjelovanje, molimo da se prijavite na newsletter Muzeja grada Splita ili pošaljete Vaš kontakt na edukacija@mgst.net.
U pripremi je Katalog edukativnih radionica 2013./2014.

Preporuke za posjet Muzeju za organizirane skupine

Preuzmite ranije Kataloge:
Edukativni program 2011-2012
Edukativni program 2012-2013

Posebni programi

Tijekom godine Muzej grada Splita i Galerija Emanuel Vidović priređuju kulturna događanja koja našim posjetiteljima pružaju mogućnost stjecanja različitih iskustava i znanja u našim prostorima, a osim toga, čine Muzej mjestom društvenog susreta. Mnoga od tih događanja namijenjena su različitim generacijama posjetitelja, a često uključuju i sadržaje edukativnog karaktera, poput stručnih vodstava i radionica.

IZLOŽBE – u dva izložbena prostora Muzej grada Splita cijele godine priređuje izložbe različitog tipa, dok su u Galeriji Emanuel Vidović redovito organizirane izložbe relevantnih hrvatskih umjetnika s posebnim osvrtom na splitsku likovnu scenu.

SUSRETI S UMJETNICIMA – često imamo priliku pogledati izložbu nekog umjetnika ili umjetnice, ali doista rijetko imamo prigodu i porazgovarati s njima. Na susretu s umjetnikom iz prve ruke doznajemo njihove inspiracije i poglede na svijet koji nam mogu pomoći da drugačijim očima gledamo na njihova umjetnička djela.

POSEBNE RADIONICE – tijekom godine organizirat će se i specijalne jednokratne radionice koje istražuju različita područja kulture i umjetnosti (slikarstvo, kiparstvo, grafika, dizajn, drama, glazba…) u suradnji s drugim institucijama i pojedincima.

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA – svake godine 18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja. U Muzeju i Galeriji ovaj dan obilježen je različitim sadržajima, poput izložbi, stručnih vođenja, radionica, a često ga prati i projekt na temu koju svake godine predloži ICOM (International Comitee of Museums).

Projekti

Arheologija splitskih predjela

Projekt Arheologija splitskih predjela temeljio na suradnji Muzeja grada Splita i osam splitskih osnovnih škola. Projekt je održan tijekom školske godine 2007./2008. Djeca viših razreda osnovne škole su tijekom projekta posjetila Muzej grada Splita,uz stručno vođenje s posebnim naglaskom na njihovu temu (arheološki lokalitet u blizini njihove škole, odnosno, gradskog predjela) i upoznavali se s radom arheologa i restauratora. Tijekom projekta Muzej grada Splita je provodio i arheološko istraživanje u Dominikanskom samostanu u Splitu pa su sudionici radionica imali prilike posjetiti taj lokalitet te su se na terenu upoznali s načinom rada na arheološkom terenu i arheološkim nalazima. U drugoj fazi programa realizirane su likovne radionice – u suradnji sa učiteljima likovne kulture i/ili povijesti djeca su opisala, modelirala, crtala odnosno slikala primjerenim tehnikama određene nalaze i spomenike koji su pronađeni na područjima u kojima žive i idu u školu. Cilj projekta je poticanje interesa za arheologiju, zavičajnu povijest i očuvanje kulturne baštine kod velikog broja korisnika, odnosno, učenika od kojih će dio i sam sudjelovati. Projektom bi se rekonstruirala prošlost splitskih predjela određenom pedagoškom metodom koja je prilagođena njihovom uzrastu.

Dodirni grad – tragovima urbanog Splita u prošlosti

Dodirni grad – tragovima urbanog Splita u prošlosti naslov je projekta, mape i publikacije koji su svjetlo dana ugledali 18. svibnja upravo na Međunarodni dan muzeja 2011. godine. Publikacije su nastale iz partnerstva na projektu Muzeja grada Splita i dviju splitskih strukovnih škola – Turističko-ugostiteljske škole Split i Graditeljske, obrtničke i grafičke škole u Splitu (danas Škola za grafiku, dizajn i održivu gradnju). U projekt je bilo uključeno deset vrijednih, talentiranih i temeljitih učenika navedenih škola zajedno sa njihovim mentoricama, prof. Vedranom Ban Verbanac (Turističko-ugostiteljska škola Split) i prof. Teodorom Grgić Jeličić (Graditeljska obrtnička i grafička škola u Splitu). Realizaciji ovog izdanja prethodio je gotovo devetomjesečni rad na istraživanju teme, a to su plemićke kuće i palače u splitskoj staroj gradskoj jezgri. Ova publikacija je logičan nastavak prijašnjeg edukativnog projekta koji je obradio srednjovjekovne stambene kuće na kojima su u brojnim slučajevima kasnije i nastale ove plemićke palače. Velika Papalićeva palača u kojoj je smješten Muzej grada Splita predstavlja polazišnu točku za ovo istraživanje. Učenici su proučavali i čitali literaturu iz muzejske knjižnice, istraživali na terenu i bilježili, fotografirali, pisali tekst, oblikovali inovativno vizualno rješenje publikacije i njen dizajn. U posljednjim fazama projekta došlo se do konkretnih ideja za prezentaciju istražene građe: veliki vodič s opširnijim opisima građevina i popratnim pričama koje prate te gradske prostore, karta grada s upisanim lokacijama plemićkih kuća i palača s osnovnim informacijama o građevinama te internet stranica na kojoj se nalazi kompletni sadržaj velikog vodiča. Sva izdanja su dvojezična. Rad učenika koordinirale su mentorice i muzejska pedagoginja Muzeja koja je i urednica čitave publikacije. Sa stajališta Muzeja grada Splita, u ovom projektu ostvarena su dva vrlo važna cilja. Prvi je da učenici uključeni u projekt dožive Muzej kao dinamično mjesto gdje se potiče kreativnost i istraživački duh, ali i omogućuje realizacija zamisli i ideja. Drugi jest da sve one koji temeljito žele istražiti splitsku staru gradsku jezgru, a ne ulaziti u odviše detaljne i stručne tekstove, upoznamo sa baštinom splitskih plemićkih obitelji, kulturom življenja u gradu i zanimljivim pričama naših gradskih trgova i šetnica.

Gaius Aurelius Valerius Diocletianus i njegova palača u Splitu

U Muzeju grada Splita tema kasnoantičke palače i cara Dioklecijana početna je tema stalnog postava. Dosadašnji veliki i stalno rastući interes posjetitelja za edukativne programe kojima je tema car Dioklecijan i njegova palača ukazao nam je na potrebu kreiranja dodatnih sadržaja i programa koji će pomoći kvalitetnijoj obradi i razumijevanju teme, kako tijekom edukativnih posjeta (pedagoških radionica i stručnih vođenja) tako i kao nadopuna stalnom postavu Muzeja grada Splita. Ovaj program dio je i koncepta izložbe pod nazivom Gaius Aurelius Valerius Diocletianus Pius Felix Invictus Augustus i njegova palača u Splitu / Gaius Aurelius Valerius Diocletianus Pius Felix Invictus Augustus and his palace in Split koja je otvorena 17. kolovoza 2012. godine u Muzeju grada Splita.
U multimedijalnom izdanju Gaius Aurelius Valerius Diocletianus i njegova palača u Splitu / Gaius Aurelius Valerius Diocletianus and his palace in Split predstavljeni su povijesni podaci, arhitektura, arheološke i kulturološke perspektive na temu Dioklecijana, palače i života u kasnoantičkom razdoblju na ovim prostorima. Cjelokupni vizualni materijal je grafički oblikovan i čini ga stotinjak fotografija pojedinih dijelova Dioklecijanove palače i arhitektonske dekoracije zajedno sa nacrtima, tlocrtima i rekonstrukcijama izvornih stanja Palače. Tekstualni segment predstavljen je naracijom dok je prevedeni tekst na engleskom jeziku sadržan u titlovima. Edukativni karakter izdanja naglašen je posebnim grafičkim rješenjima u kojima se naglašava pozicija pojedinih opisanih dijelova palače u odnosu na cjelinu. Vrijeme trajanja multimedije pomno je odabrano da korisnicima omogući cjelovit i sažet uvid u temu Dioklecijana i palače, a sadržaj je namijenjen korisnicima starijima od 12 godina. U toj skupini korisnika, posebno naglašavamo nekoliko segmenata publike kojoj se ovim programom posvetila posebna pažnja:
– srednjoškolskoj publici u muzejima koji, prema istraživanjima, očekuju korištenje novih medija u muzejskim postavima
– djelatnicima u odgoju i obrazovanju kojima ovaj edukativan materijal predstavlja dobru pripremu za obradu ove teme u predškolskim i školskim programima
– domaćim i stranim posjetiteljima Muzeja

Priče iz muzeja

Priče iz muzeja autora Jasena Boke i ilustratora Edvina Dragičevića knjiga je izdana 2010. godine. Ona je rezultat partnerstva Muzeja sa poznatim piscem za djecu, Jasenom Bokom, i likovnim umjetnikom, ilustratorom Edvinom Dragičevićem na pedagoško-edukativnom projektu muzejskog izdanja za djecu i mlade. Priče iz muzeja na pristupačan i zanimljiv način djeci predstavljaju Muzej grada Splita i arhitektonski sklop Papalićeve palače u kojem je smješten, predmeti koje Muzej čuva te ljudi i zbivanja iz prošlosti i života grada povezani uz njih. Njena svrha je informirati, naučiti i zabaviti čitatelja. Knjiga sadržava sve ono poželjno u muzejskom edukativnom izdanju – čitak i razumljiv tekst kojeg pripovijeda pripovjedač (maskota dječak Duje), primjeren jezik, brojne slikovite (ponekad i duhovite) crno-bijele i ilustracije u boji i slikovno-tekstualno objašnjenje stručnih pojmova na kraju. Zbog ovih odlika, kategorija čitatelja može se kretati od predškolske djece do odraslih (roditelja, odgajatelja, učitelja, nastavnika). Ilustracije će privući zanimanje najmlađih i olakšati im putovanje kroz burnu splitsku povijest, a ujedno će svojim visokim umjetničkim vrijednostima senzibilizirati njihovu maštu i likovnost. Kritike za Priče iz muzeja izrazito su pozitivne, kako i kod publike tako i kod stručne javnosti. Mladen Vuković predstavio je u svojem osvrtu knjigu kao ugodnu putovnicu za sve mlađe naraštaje kroz muzejske prostore…jačajući im svijest da su u gradu koji je imao važnu ulogu na istočnom Jadranu, kojega će i ovom knjigom još više zavoljeti, čuvati i promicati njegovu kulturnu baštinu.

Srednjovjekovne kuće u Splitu

Srednjovjekovne kuće u Splitu koje je proizašlo iz edukativnog projekta Romanička kuća održanog tijekom 2008. godine u Muzeju grada Splita povodom 13. muzejske edukativne akcije “Original” Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva i obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Promišljanje o originalnom, dakle, specifičnom i prepoznatljivom u gradu Splitu i njegovoj povijesti usmjerilo je program na razdoblje srednjeg vijeka i kontinuitet življenja u kasnoantičkoj Palači cara Dioklecijana. Tijekom trajanja programa održane su muzejske radionice na kojima se proučavala srednjovjekovna stambena arhitektura u Dioklecijanovoj palači, a kao cjelovit primjer poslužila je očuvana srednjovjekovna kuća u arhitektonskom sklopu Muzeja grada Splita uključena u stalni postav. Djelomično sačuvane srednjovjekovne stambene kuće građene u okviru Palače iznimno su važan svjedok tog vremena i predstavljaju vrijedan dio kulturne baštine grada Splita. Ciljevi programa jesu potaknuti interes za materijalnu baštinu grada Splita i podići svijest o očuvanju srednjovjekovne stambene arhitekture. Stoga je i nastala ova publikacija kao smjernica za edukaciju mlađeg naraštaja u prepoznavanju raznolikosti i bogatstva graditeljskog nasljeđa grada Splita. Izdanje je namijenjeno starijima od 10 godina, a sastoji se od teksta, fotografija, crteža i nacrta. Ovdje je potrebno istaknuti da je dio vizualnog materijala (fotografije i crteži) nastao u suradnji s učenicima V. gimnazije u Splitu i prof. Katarinom Domljanović. Učenici su sudjelovali na radionicama i terenskim istraživanjima pa su tako u ovaj projekt uključeni kao partneri koji su učeći uočavati karakteristike srednjovjekovne stambene građevine u splitskoj staroj gradskoj jezgri fotografirali i crtali motive koji su kasnije uključeni u publikaciju.

Crtež bifore iz Muzeja grada Splita