• Informations/Contact [EN]

ANTE TRUMBIĆ I NJEGOVA OSTAVŠTINA

AT - slika (002)

Ante Trumbić je uz to što je jedna od najvažnijih političkih ličnosti Splita, Dalmacije i Hrvatske s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća iznimno zaslužan za proučavanje povijesti tog razdoblja. Dr. Trumbić je marljivo arhivirao svoju korespondenciju s tadašnjim političkim akterima i još se za života pobrinuo da pisani i tiskani tragovi povijesnih ljudi i događaja kojim je bio sudionik i koji se odnose na njegovo djelovanje u Splitu i Dalmaciji budu pohranjeni u tadašnjoj splitskoj Gradskoj biblioteci čiji je nasljednik danas Sveučilišna knjižnica u Splitu. Jedan manji dio trodimenzionalnih predmeta pripao je muzejskom odsjeku. O tome nas obavještava i članak iz novina Novo doba s nadnevkom 10. svibnja 1939. u kojem piše kako je supruga pokojnog dr. Ante Trumbića poklonila desetak raznorodnih predmeta za Muzejsko historijsko odjeljenje. Dio Trumbićevog arhiva koji se odnosi na njegovo djelovanje u Jugoslavenskom odboru tijekom Prvog svjetskog rata, te političku djelatnost nakon 1923. godine u Zagrebu, pohranjen je u Arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Većina  predmeta koje je donirala Trumbićeva supruga splitskoj Gradskoj biblioteci, došla je u Muzej grada Splita putem donacije 1946. godine.  Gotovo dvadeset godina nakon njegove smrti, a deset godina nakon smrti njegove supruge Ane Trumbić, uslijedilo je darovanje kojim se muzejski fundus obogaćuje za više raznorodnih predmeta. Ovisno o vrsti predmeta, što je tada bio način muzealiziranja, predmeti se zatim pohranjuju u različite muzejske zbirke prema materijalu i vrsti građe.

Ove predmete možete razgledati u sklopu izložbe „Ante Trumbić – Patricij s Lučca“ autora Marijana Čipčića i Darke Perko Kerum u Muzeju grada Splita tijekom cijelog ljeta.