• Informations/Contact [EN]

DUJE RENDIĆ-MIOČEVIĆ – PRVI NAČELNIK PONAROĐENOG SPLITA

Duje Rendić Miočević----

U Muzeju grada Splita otvorena je izložba „Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene“. Danas ćemo pobliže upoznati prvog načelnika pohrvaćene splitske Općine – Duju Rendić-Miočevića, a u narednim tjednima ćemo upoznati i ostale splitske gradonačelnike u razdoblju od 1882. do 1918. godine.

Duje Rendić-Miočević rođen je 4. studenog 1834. godine. Potječe iz ugledne plemićke obitelji. Nakon školovanja u Splitu, završio je pravni fakultet u Padovi 1853. Nadahnut pokretom za oslobođenje Italije (risorgimento) priključuje se Narodnoj stranci koja se borila za ujedinjenje Dalmacije s ostalim razjedinjenim hrvatskim zemljama. Bavio se odvjetničkim poslom u Splitu i Sinju gdje je također živio jedno vrijeme. Izabran je u Dalmatinski sabor 1876., a u Carevinsko vijeće 1879. Na izborima za splitsko Općinsko vijeće 1882. narodnjaci su ostvarili povijesnu pobjedu nad autonomašima načelnika Bajamontija. Prva sjednica pohrvaćenog općinskog vijeća održana je 28. listopada 1882. Za prvog narodnjačkog gradonačelnika izabran je Duje Rendić-Miočević koji je tu dužnost obavljao do 1885. Nakon isteka mandata u Dalmatinskom saboru 1889. povukao se iz političkog i javnog života. Umro je 29. rujna 1915. godine. Pokopan je na splitskom groblju Sustipan. Zauvijek će biti upamćen kao prvi narodnjački gradonačelnik Splita. Prigodom proslave 50. godišnjice ponarođenja splitske Općine postavljena je 9. studenog 1932. godine spomen-ploča na rodnu kuću Duje Rendić-Miočevića na Mihovilovoj širini. Skinuli su je talijanski okupatori za vrijeme Drugog svjetskog rata, a nakon rata je vraćena.

Ostale zanimljivosti iz životopisa Duje Rendić-Miočevića ali i ostalih splitskih načelnika doznajte na izložbi „Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene“, koja će biti otvorena do sredine siječnja 2020. godine!

Autor izložbe je kustos Marijan Čipčić dok likovni postav potpisuju viši restauratori Dina Vuletin Borčić i Mirko Gelemanović. Stručni suradnici su kustosica Darka Perko Kerum i dr. sc. Branko Kasalo sa Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru. Recezentica kataloga izložbe je dr. sc. Zdravka Jelaska Marijan, viša znanstvena suradnica na Hrvatskom institutu za povijest.

Uz posjet izložbi za grupe veće od 15 osoba uz najavu na e-mail marijan.cipcic@mgst.net biti će organizirano stručno vodstvo od strane autora izložbe Marijana Čipčića.

Radujemo se Vašem dolasku!