• Informations/Contact [EN]

IVAN MANGER – ODVJETNIK, POLITIČAR I HUMANITARAC

Ivan Manger---

Dragi prijatelji Muzeja grada Splita,

danas ćemo pobliže upoznati trećeg načelnika pohrvaćene splitske Općine – Ivana Mangera, koji je obrađen u sklopu aktualne izložbe Muzeja grada Splita „Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene“ autora Marijana Čipčića. Likovni postav izložbe potpisuju Dina Vuletin Borčić i Mirko Gelemanović.

 

Ivan Manger rođen je 30. svibnja 1841. godine. Nakon završene osnovne i srednje škole studirao je pravo u Grazu i Padovi gdje je diplomirao 1866. U Splitu je djelovao kao odvjetnik. Često je siromašne branio pro bono. Kao pobornik hrvatske ideje Manger je bio član uprava raznih kulturnih društava u gradu. Isticao se radom u Slavjanskoj narodnoj čitaonici i Slavjanskom napretku, Javnoj dobrotvornosti, Pučkoj prosvjeti, Caritasu, Hrvatskom Sokolu, Pučkoj kuhinji i Glazbenom društvu Zvonimir. Nakon što je Gajo Bulat predao ostavku krajem 1893., imenovan je za načelnika i tu je dužnost obnašao do listopada 1897. Za njegova načelničkog mandata otvorena je Viša djevojačka škola koja se nalazi u današnjoj Hrvojevoj ulici, uvedena je telefonska linija u Splitu, a zalagao se i za gradnju nove općinske bolnice. Bio je poslanik u dva mandata u Dalmatinskom saboru. Umro je u rujnu 1919. godine i pokopan je u obiteljskoj grobnici na Sustipanu.

Ivana Manger bio je oženjen za Luigiju rođ. Paitoni i imao je šestoro djece. Njegov sin Dušan Manger (1870.-1940.) bio je istaknuti prosvjetni i kulturni djelatnik. Utemeljio je Gradsku biblioteku u Splitu 1912. godine. Ravnatelj te institucije bio je do pred kraj svog života. Prikupio je značajnu povijesnu i kulturnu građu koja baštini spomen na prošli život Splita i Dalmacije. (autor Marijan Čipčić)

 

Ostale zanimljivosti iz životopisa Ivana Mangera, kao i drugih splitskih načelnika, doznajte na izložbi „Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene“, koja će biti otvorena do sredine siječnja 2020. godine!

Radujemo se Vašem dolasku!