• Informations/Contact [EN]

Izložba 35. godina Mediteranskih igara Split

35. godina MIS-a11111

U organizaciji Muzeja grada Splita i Muzeja sporta Split, dana 29. listopada 2014. godine s početkom u 18,00 sati, u Galeriji Muzeja grada Splita (Dioklecijanova bb) otvorena je izložba 35. godina Mediteranskih igara Splita. Ujedno se u Svečanoj dvorani Papalićeve palače održalo i prigodno predstavljanje povodom obljetnice Mediteranskih igara Split. Uz slobodan ulaz za sve posjetitelje, izložba je otvorena do 10. 11. 2014. godine.
O izložbi:
“VIII. mediteranske igre će ostati poznate po tome što je uz Split još osam gradova Damacije bilo uključeno u ovaj sportski projekt: Trogir, Makarska, Sinj, Hvar, Šibenik, Zadar, Omiš i Supetar. Ostalo je zapisano da je Split te 1979. g. ugostio sportaše iz 25 sportova u 186 disciplina, za što je trebalo izgraditi kapitalne objekte koji u to vrijeme nisu postojali. Prije svega Split je dobio prekrasan stadion, u to vrijeme jedan od najljepših u Europi. Izgrađen je kompleks bazena na Poljudu, kao i velika i mala dvorana na Gripama. Izgrađena je streljana u Stobreču, kompleks teniskih terena na Firulama, kompleks malih dvorana za borilačke sportove na Gripama. Uz to renoviran je stadion HNK Split, košarkaška dvorana na Gripama kao i igralište u Kaštel Gomilici. Zahvaljujući MIS-u i drugi gradovi su dobili razne sportske sadržaje. Trogir je dobio novu sportsku dvoranu, dok je u Omišu obnovljeno nogometno igralište. Nadalje, uređen je hipodrom u Sinju, teren za streličarstvo u Supetru na Braču, veslačka staza u Zatonu, nogometna igrališta u Zadru i Makarskoj, kao i sportska dvorana na Hvaru.
Na VIII. mediteranskim igrama u Splitu sudjelovalo je 2408 sportaša (od toga 399 žena), 882 suca, 25 delegata i 811 sportskih djelatnika što čini ukupno 4126 akreditiranih osoba. Na ovim Igrama s najviše sportaša bili su zastupljene: Jugoslavija 409, Italija 368, Francuska 287 i Španjolska 263. Sportaši su se natjecali u 25 sportova što je bio svojevrsni rekord: atletika, biciklizam, boks, dizanje utega, gimnastika, hokej na travi, hrvanje, jedrenje, judo, kajak, konjički sport, košarka, mačevanje, nogomet, odbojka, plivanje, ragbi, rukomet, skokovi u vodu, stolni tenis, streljaštvo, streličarstvo, tenis, vaterpolo i veslanje.
Grad Split nije dobio samo funkcionalne sportske objekte, nego i prateću infrastrukturu. Izgrađen je veliki putnički terminal na aerodromu u Resniku, pomorsko-putnički terminal u Gradskoj luci, kao i novi RTV centar. Probojem tunela kroz Marjan i zahvatima na cestovnim I željezničkim pravcima stvoreni su preduvjeti za rješavanje prometnih problema u gradu i okolici. Izvršen je niz zahvata na rekonstrukciji elektrodistribucijske mreže, vodovodno-kanalizacijskim sustavima te telekomunikacijskim vezama.” (autor teksta: Mladen Cukrov)