• Informations/Contact [EN]

IZLOŽBA „SPLITSKI GRADONAČELNICI (1882.-1918.): ŽIVOT I USPOMENE“ U NOĆI MUZEJA

plakat-01

Dragi prijatelji Muzeja grada Splita,

u sklopu ovogodišnje¨manifestacije Noć muzeja (petak, 31. siječnja 2020. – 18,00-01,00 sati) moći ćete razgledati izložbu „Splitski gradonačelnici (1882.-1918.); život i uspomene“ autora Marijana Čipčića. Za grupe veće od 5 osoba biti će organizirano i stručno vodstvo po postavu izložbe tijekom cijele večeri, a uz prigodni popust moći će se kupiti opsežni monografski katalog.

Likovni postav izložbe potpisuju viši restauratori Dina Vuletin Borčić i Mirko Gelemanović. Stručni suradnici su kustosica Darka Perko Kerum i dr. sc. Branko Kasalo sa Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru. Recezentica kataloga izložbe je dr. sc. Zdravka Jelaska Marijan, viša znanstvena suradnica na Hrvatskom institutu za povijest.

Izložbom posvećenom splitskim gradonačelnicima u razdoblju od 1882. do 1918. godine Muzej grada Splita zaokružio je ciklus obnavljanja uspomene na ljude koji su zaslužni za brojna gospodarska, komunalna, kulturna i društvena pregnuća Splita na kraju 19. i početku 20. stoljeća.  Bilo je to doba nacionalnog zanosa u kojem je Split dovršio svoju tranziciju iz malog provincijskog gradića u moderni europski grad. U razdoblju kada je Split znatno demografski napredovao, ostvareni su brojni građevinski pothvati. Splitski gradonačelnici iz ovog razdoblja bili su osobe iz javnog, društvenog i političkog života grada koji su uživali ugled i poštovanje kod svojih sugrađana. Znanjem i iskustvom doprinijeli su prosperitetu svoga grada ostavivši neizbrisiv trag u njegovoj povijesti. Upravo zbog toga zaslužili su ostati u trajnoj memoriji naših sugrađana, a posebno generacija koje dolaze.

Radujemo se Vašem dolasku!

 

Cijeli program Noći muzeja 2020. u Muzeju grada Splita možete pogledati na linku u nastavku: Program Noć muzeja 2020 -.