• Informations/Contact [EN]

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe JUGOPLASTIKA NA KROVU EUROPE! DVI, TRI RIČI o svemu čuti ćete na otvorenju!

SWScan00893

Dragi prijatelji Muzeja grada Splita i zaljubljenici košarke,

zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe JUGOPLASTIKA NA KROVU EUROPE koje će se održati dana 28. 9. 2019. godine u Galeriji Muzeja grada Splita s početkom u 11,00 sati.

 

„Ušuljala se tiho u grad baluna, vaterpola, plivanja, veslanja na mala vrata, u prvoj poratnoj godini, spremna da strpljivo čeka prijem u veliku obitelj sportova.

Skromno, nezapaženo, praćena tek znatiželjom, zakoračila je bosonoga na prašnjavom zemljanom terenu zadovoljna s dva drvena koša i posuđenom dotrajalom nogometnom loptom.“

 

Organizator izložbe je Muzej grada Splita. Autorica izložbe je Marija Plazibat, muzejska pedagoginja Muzeja grada Splita, a autori likovnog postava izložbe su Marija Plazibat, Pedro Saldanha de Magalhaes, Helena Tresić Pavičić i Dina Vuletin Borčić.

 

Više o izložbi:

Split je oduvijek imao talentirane sportaše i uspješne klubove u različitim sportovima koji su ga proslavili ne samo na europskoj, nego i na svjetskoj sceni. Iako su Splićani posebno ponosni na uspjehe Majstora s mora, nogometni klub Hajduk, najslavnije stranice splitskoga sporta ispisao je jedan drugi klub – Jugoplastika, današnji Košarkaški klub Split.

To je klub koji je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošloga stoljeća vladao europskom košarkom. Klub koji je tri put uzastopce obojio Europu u žuto. Klub koji se kao potpuni autsajder popeo na košarkaški Olimp rušeći pred sobom moćne Barcelonu i Maccabi 1989. godine u svom drugom pohodu na europski tron, nakon slavne generacije iz 1972. godine. Upravo tom grandioznom pothvatu hrabre mladosti posvećena je izložba Jugoplastika na krovu Europe! Ovo je svojevrstan hommage tomu velikom uspjehu i slavnoj generaciji splitskih košarkaša predvođenih Dinom Rađom i Tonijem Kukočem, velikanima splitske, hrvatske i svjetske košarke. Izložbom se želi odati počast i iskazati zahvalnost igračima te njihovu vodstvu – na svim pobjedama koje su ostvarili, naslovima koje su osvojili, osmijesima i sreći koju su donijeli na lica svih Splićana. Svojim trudom, entuzijazmom, prkosom i borbenošću uspjeli su doseći nebeske visine te ostati upisani kao najbolji sportski tim najsportskijeg grada na svitu. Svojim radom i zalaganjem dali su nam primjer da je snove moguće ostvariti! (autorica izložbe Marija Plazibat)

 

Radujemo se Vašem dolasku na otvorenje izložbe!