• Informations/Contact [EN]

Svečano otvorenje izložbe “Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene”

plakat-01

 

Dragi prijatelji Muzeja grada Splita,

 

zadovoljstvo nam je pozvati Vas na svečano otvorenje izložbe “Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene” autora Marijana Čipčića u ponedjeljak, 28. listopada 2019. u 18 sati u Muzej grada Splita. Nakon pozdravnog govora ravnateljice Muzeja grada Splita Branke Brekalo, izložbu će predstaviti prof. Ante Rendić-Miočević – praunuk prvog narodnjačkog gradonačelnika Splita, akademik Nenad Cambi i autor izložbe. Izložbu će otvoriti gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara.

 

Likovni postav potpisuju viši restauratori Dina Vuletin Borčić i Mirko Gelemanović. Stručni suradnici su kustosica Darka Perko Kerum i dr. sc. Branko Kasalo sa Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru. Recezentica kataloga izložbe je dr. sc. Zdravka Jelaska Marijan, viša znanstvena suradnica na Hrvatskom institutu za povijest.

 

Izložbom posvećenom splitskim gradonačelnicima u raz- doblju od 1882. do 1918. godine Muzej grada Splita zaokružuje ciklus obnavljanja uspomene na ljude koji su zaslužni za brojna gospodarska, komunalna, kulturna i društvena pregnuća Splita na kraju 19. i početku 20. stoljeća.  Bilo je to doba nacionalnog zanosa u kojem je Split dovršio svoju tranziciju iz malog provincijskog gradića u moderni europski grad. U razdoblju kada je Split znatno demografski napredovao, ostvareni su brojni građevinski pothvati. Splitski gradonačelnici iz ovog razdoblja bili su osobe iz javnog, društvenog i političkog života grada koji su uživali ugled i poštovanje kod svojih sugrađana. Znanjem i iskustvom doprinijeli su prosperitetu svoga grada ostavivši neizbrisiv trag u njegovoj povijesti. Upravo zbog toga zaslužili su ostati u trajnoj memoriji naših sugrađana, a posebno generacija koje dolaze.

 

Radujemo se Vašem dolasku na izložbu!