• Informations/Contact [EN]

Vijesti

 • Grb skradinskog i trogirskog biskupa Tome Nigera 1144. - kopija------

  Još jedan grb koji ćete moći vidjeti na otvorenju izložbe SPLITSKI GRBOVI – Kameni grbovi iz Muzeja grada Splita je grb skradinskog i trogirskog biskupa Tome Nigera. Izložba će biti otvorena u Muzeju grada Splita u Noći muzeja, u petak 1. veljače 2019. godine u 19,00 sati. Autorica izložbe je viša kustosica Muzeja grada Splita, ... nastavite čitati

 • A danas o Grbu nepoznate obitelji s porušene romaničke kuće u današnjoj Krešimirovoj ulici juraj

  Grb pripisan Jurju Dalmatincu bio je postavljen na romaničkoj kući u Krešimirovoj ulici. Nastao je u 15. st.

  Grb, za sada neutvrđene obitelji, skinut je s porušene kuće 1932. godine tijekom gradnje temelja za novu zgradu dućana Bonačić-Mitrović nasuprot barokne palače Cindro.

  Tada je pronađena i sfinga koja je privremeno postavljena na zid koji je preostao nakon ... nastavite čitati

 • Još jedan zanimljivi grb – Grb obitelji Kavanjin IMG_5852 copy-------------

  Grb obitelji splitskih trgovaca Kavanjin iz ljetnikovca u Sutivanu na Braču, pjesnika Jerolima Kavanjina, posebno se izdvaja zbog sačuvanosti boja na njemu što je iznimno rijetko na kamenim grbovima.

   

  Uz natpis OSTIVM NON HOSTIVM kojim je pjesnik izrazio otvorenost svoga doma prijateljima i čestitim ljudima, ali i kao upozorenje neprijateljima, istaknuo je i kameni grb na nadvratniku ... nastavite čitati

 • Danas ćemo Vam ispričati priču o Grbu grada Splita sa izložbe SPLITSKI GRBOVI! IMG_7550 copy-----

  Na fotografijama je prikazan Grb grada Splita koji se nekada nalazio na Trsteniku, ugrađen na fontanu pokraj koje ste vjerojatno često prolazili šetajući tim splitskim predjelom. Nastao je u razdoblju od 1441. g. do 1443. g. nakon što je skinut sa Komunalne palače na Pjaci. Isklesan je od vapnenca i dimenzija je 61 x 71 cm.

   

  Na ... nastavite čitati

 • Pozivamo Vas na otvorenje izložbe “SPLITSKI GRBOVI – Kameni grbovi iz Muzeja grada Splita“ +++++++++++++

  Otvorenje izložbe biti će u Noći muzeja, dana 01. veljače 2019. godine u 19,00 sati (Muzej grada Splita).

  Izložbom kamenih grbova koji se čuvaju u muzeju po prvi put se predstavlja baština grada Splita zapisana u kamenu kroz sačuvane gradske grbove, obiteljske, odnosno grbove plemićkih i građanskih obitelji i crkvene grbove.

  Ukupno je pet različitih muzejskih prostora ... nastavite čitati